Advarer mot brann i downlights


UNNGÅ BRANN

Om huset ditt brenner ned grunnet innebygde spotter som du selv har montert, kan erstatningen reduseres, forteller forsikringsekspert i Tryg Forsikring.

– Årlig rykker vi ut til branntomter hvor feilinstallering av elektrisk utstyr er synderen, sier installatør i Høva Elektro (se video)

– Mange vet ikke hva som er lov når det gjelder installering av spotter (downlights, spotlights) hjemme, sier han.

Hittil i 2014 er det rapportert inn drøyt 700 brannskader til Tryg Forsikring.

– Det er kjedelig å bli holdt delvis ansvarlig for en brann, bare fordi man skulle spare penger på å gjøre elektrisk arbeid selv, sier Øyvind Setnes i Tryg Forsikring.

Hovedandelen av brannene oppstod grunnet feil i elektriske anlegg. Installatør Jarl Høva i Høva Eektro er en av samarbeidspartnerne til forsikringsselskapet når el-anlegg må gjenopprettes etter brann og skader.

Han mener det er unødvendig at spotter er hovedårsak til branner.

Kun fagfolk som kan montere
– Vi er ofte ute på oppdragi nedbrente hus hvor spotter var årsak til brannen. I de fleste tilfeller er spottene feil montert. Feil montering medfører for lite luft rundt spottene, og det kan lett oppstå brann i tilknyting til overopphetet trafo, eller direkte fra spottene. Innebygde spotter er det kun fagfolk som har lov å montere. Det er viktig å understreke, sier elektrikeren.

Vanlige lamper er lov
Høva tror at mange installerer selv for å spare penger, eller de tror at å sette opp innebygde spotter selv er lov.

– Å sette opp vanlige utenpåliggende lamper og spotskinner er selvsagt lov. Risikoen for at hobbyelektrikeren gjør feil er når man begynner å bore i vegger, gulv og tak for å bygge inn spottene, sier han.

Han legger til:

– Jeg synes det er leit at branner oppstår på grunn av uvitenhet eller slurv. Mange av dagens husbranner kunne vært unngått ved at folk sjekker i forkant med en lokal elektriker hva de har lov å gjøre hjemme, før de setter i gang. Å bruke noen tusenlapper på et skikkelig el-anlegg er selvsagt langt bedre enn å være etterpåklok i brannruinene, sier Høva.

Redusert utbetaling
Forretningsutvikler i Trygs skadeavdeling, Øyvind Setnes, kan fortelle at huseiere fort kan bli holdt delvis ansvarlig om de har installert el-utstyr de ikke har lov til.

– Å installere innebygde spotter på egenhånd, er ikke lov om du ikke er utdannet elektriker.I dette tilfellet kan det være snakk om brudd på sikkerhetsforskriftene: Som lyder som følger:

Vedlikehold og utskiftning
Forsikrede ting og bygninger skal vedlikeholdes.
Elektroarbeid og VVS-arbeid skal utføres av fagkyndig
personell og etter gjeldende forskrifter.

– Hvert tilfelle vil bli vurdert i forhold til størrelsen på skaden og i hvor stor grad kunden kan holdes ansvarlig. Dersom det er direkte årsak mellom brannen og arbeidet som kunden har utført kan erstatningen reduseres. Dersom det er snakk om at årsaken er knyttet til feil på selve produktet er det selvsagt ikke kundens feil, sier Øyvind Setnes til Tryg Magasinet.

Referanse til Tryggbloggen.no

Unngå brann i downlights


Ring om du trenger hjelp


+47 91 33 21 13